برنامه ریزی و بهره وری فردی، مدیریت وظایف، موفقیت شغلی و فردی، تکنیک پومودورو، برنامه های کاربردی جهت مدیریت کارها
۰

داشتن یک زندگی متعادل از طریق بکارگیری ابزار چرخ زندگی

چرخ زندگی: متعادل‌کردن زندگی

چرا به دنبال یک “زندگی متعادل” هستیم،  درحالی‌که می‌دانیم دستیابی به آن آسان نیست؟

     پاسخ این سؤال ساده است: داشتن “زندگی متعادل” دستورالعملی مطمئن جهت ایجاد نظم، شادی و رضایت است که برای یک زندگی مطلوب ضروری می‌باشد.

درواقع هنگامی‌که زندگی پرمشغله‌ای دارید یا تمام انرژی خود را بر روی یک پروژه‌ خاص متمرکز می‌کنید، دور از تصور نیست که تعادل زندگی را دست دهید و به بخش‌های مهم زندگی به‌اندازه‌ کافی توجه ننمایید. باوجوداینکه برای انجام کارها به انگیزه و تمرکز نیاز دارید، اما در صورت زیاده‌روی در آن، دچار ناامیدی و استرس شدید خواهید شد. اینجاست که برای ایجاد دوباره‌ی تعادل در زندگی باید به فکر چاره باشید.

     استرس، هرج‌ومرج ذهنی و سردرگمی حاصل از آن‌ها، دلیل قاطعی است که باید به این “عدم تعادل” در زندگی خود بپردازیم و این کار را با یک رویکرد خوب انجام دهیم. توسعه‌ی یک رویکرد خوب با پاسخ دادن به اساسی‌ترین سؤال، ممکن خواهد شد: درک من از “تعادل” در زندگی چیست؟

اگر این درک تماماً در مورد برآورده کردن نیازهای بخصوص یا فوری زندگی باشد، درنتیجه رویکردی شکست‌خورده است. از طرف دیگر، اگر این درک گسترده‌تر باشد و حوزه‌های مهم و کلیدی زندگی را دربر بگیرد، در این صورت این رویکرد موفق خواهد بود.

سه راهنمای کلیدی جهت ایجاد رویکردی مؤثر برای یک “زندگی متعادل” عبارت‌اند از:

  • شناسایی حوزه‌های کلیدی تأثیرگذار در زندگی
  • امتیازدهی/ بررسی سطح فعلی تعادل در هر یک از حوزه‌های شناسایی‌شده
  • تغییر از جستجوی یک زندگی متعادل به سمت جستجوی یک زندگی “با تعادل خوب”

انجام رویکرد فوق از طریق به‌کارگیری یک ابزار ساده و آسان میسر می‌گردد. این ابزار به‌عنوان چرخ زندگی شناخته می‌شود و اغلب اولین ابزاری است که مربیان حوزه موفقیت برای کمک به روشن شدن حوزه‌های تمرکز افراد از آن استفاده می‌کنند. سادگی این ابزار بیانگر ضعیف بودن آن نیست. بیاید نگاهی عمیق‌تر به چرخ زندگی بیندازیم.

ابزار چرخ زندگی

     چرخ زندگی یک چارچوب بسیار ساده و درعین‌حال قوی برای داشتن زندگی موفق از طریق خودسنجی و تفکر است. در حقیقت چرخ زندگی نوعی نمایش بصری از وضع موجود، تعادل یا عدم تعادلی است که در زندگی ما وجود دارد و یک “دید از بالا” برایمان فراهم می‌کند. این دیدگاهِ جامع که توسط چرخ زندگی ارائه می‌شود، ما را قادر خواهد ساخت که مشخص نماییم در زمینه‌های مختلف زندگی کجا ایستاده‌ایم و به کجا باید توجه کنیم تا تعادل یا تعادل بهتری را در زندگی خود به ارمغان آوریم.

نسخه پیشرفته‌ی چرخ زندگی توسط پائول جی. مِیِر، بنیان‌گذار انستیتوی انگیزه‌ی موفقیت، ارایه شده است. البته این ابزار ریشه‌هایی در آیین بودایی دارد. نسخه‌ی امروزی این ابزار توسط پائول جی. مِیِر در دهه‌ی 1960 ابداع شد و هنوز نیز ابزاری پرکاربرد به شمار می‌آید.

چرخ زندگی شامل یک دایره تقسیم‌شده به بخش‌های مختلف است، که در آن هر بخش نشان‌دهنده‌ نواحی کلیدی شناسایی‌شده از زندگی است. هر بخش دارای مقیاس امتیازدهی 1-10 (‏۱ کم‌ترین و ۱۰ بیش‌ترین) است که در آن ۱ نزدیک به مرکز چرخ و ۱۰ در کناره‌های آن قرار دارد.

     در میان مزیت‌های مختلفی که این ابزار ارائه می‌دهد، مزایای اصلی آن عبارت‌اند از:

  • خودآگاهی/ خوداندیشی
  • وضوح و شفافیت
  • اولویت‌بندی

 این ابزار یک نجات‌دهنده‌ای عالی برای مواقعی است که احساس گم‌شدن و گیر افتادن می‌کنیم.

نحوه استفاده از چرخ زندگی

مراحل زیر کمک می‌کنند که بهترین استفاده را از این ابزار ببریم:

  • شناسایی حوزه‌های کلیدی زندگی، حوزه‌های که برایتان معنی‌دار بوده و در زندگی‌تان تأثیرگذار است. شناسایی حوزه‌های خیلی زیاد نمی‌تواند چندان مفید باشد. محدود کردن آن به 8 حوزه مناسب است.
  • دایره را به 8 بخش تقسیم و هر حوزه شناسایی‌شده را به یک بخش اختصاص دهید.
  • بر اساس سطح رضایت یا تعادل فعلی برای هر منطقه، در مقیاس 1-10 به خود امتیاز دهید.
  • بر اساس امتیاز شناسایی‌شده، در هر بخش یک خط بکشید.
  • ترسیم حاصل نشان می‌دهد که در حال حاضر پیمودن مسیر زندگی چقدر دست‌انداز دارد و برای هموار کردن آن باید به کجا بیشتر توجه کنیم.

wheel of life

wheel of life

دامنه نمرات نشان‌دهنده وضعیت‌های زیر است:

  • نمرات 1-4 نشان‌دهنده سطح بالایی از نارضایتی است و نیازمند اقدامات فوری برای رسیدگی به مسائل و بهره‌گیری از فرصت‌ها است. این امتیاز می‌تواند نشان‌دهنده بی‌توجهی ما نسبت به حوزه خاصی باشد که تابه‌حال به نظر نمی‌رسید نیاز به توجهمان دارد.
  • نمرات 5-7 نشان‌دهنده سطح معقولی از رضایت در آن زمینه خاص است، اما همچنین نشان‌دهنده نیاز به تقویت آن و بهترین استفاده از فرصت‌ها برای رفتن به سطح بعدی است.
  • نمرات 8-10 نشان‌دهنده سطح بالایی از رضایت است. البته در این حالت نباید از این حوزه‌ها غافل شد بلکه باید به همین روال ادامه داد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید

X