برنامه ریزی و بهره وری فردی، مدیریت وظایف، موفقیت شغلی و فردی، تکنیک پومودورو، برنامه های کاربردی جهت مدیریت کارها
۰

۶ برنامه عالی جهت ردیابی زمان و افزایش بهره‌وری

best-time-tracking

آیا تا به حال فکر کرده‌­اید که زمان‌تان چگونه سپری می­‌شود؟

آیا تا به حال شده در پایان روز و بعد از خاموش کردن کامپیوتر یا بستن لپ­تاپ با خودتان فکر کنید «ای بابا! تا اندازه‌­ای که فکر می­‌کردم نتوانستم به کارهایم برسم!»

فکر می­کنم پاسخ مثبت است. البته این را بدانید که تنها نیستید. اکثر افراد نمی­‌توانند به درستی زمان خود را مدیریت کنند و اجازه می­‌دهند به راحتی زمان از دست‌شان برود.

این ناراحت کننده است. در واقع اتلاف وقت به معنای، داشتن زمان کمتر برای انجام کارهایی است که مهم هستند. همچنین می‌­تواند به معنای درآمد کمتر و استرس بیشتر باشد. این راه زندگی کردن نیست، مخصوصاً وقتی حل این مسئله راحت است.

راه حل ساده است: باید زمان خود را ردیابی (رهگیری) کنید!

ردیابی زمان‌ یکی از مهم­ترین کارهایی است که می­‌توانید برای افزایش یا حتی حفظ بهره‌وری خود انجام دهید. مشکل این‌جاست که می­توان به سادگی از آن غافل شد. نوشتن زمان شروع و پایان هر فعالیت در طول روز کار راحتی نیست. بدتر آن که، اگر به آن عادت نکرده باشید به راحتی فراموش می­‌کنید.

خوشبختانه، برنامه­‌های کاربردی زیادی برای ردیابی زمان وجود دارند. بعضی از آنها رایگان و تعدادی نیز پولی هستند.

خودم شخصاً اهل کاغذ و قلم هستم. اما بسیاری از افراد دوست دارند از ابزارهای و برنامه‌های کاربردی برای این منظور استفاده کنند. این دسته از افراد از کار با برنامه‌­ها روی گوشی­ و لپتاپ­ لذت می­‌برند. بر همین اساس در این مقاله شش برنامۀ کاربردی ردیابی زمان مورد بررسی قرار گرفته است.

شمارۀ 1: Toggl

از بین برنامه‌­های کاربردی موجود، خودم بیشتر از همه کار کردن با Toggl را ترجیح می‌دهم. این برنامه دقیقاً همان کاری که لازم است را انجام می‌دهد: ردیابی زمان. این برنامه ساده بوده و فاقد ویژگی­های گرافیکی اضافه و پیچیدگی خاصی است.

Toggl داده‌­ها را بر اساس پروژه سازماندهی می­‌کند. فقط کافی است که نام پروژه را تایپ یا از فهرست پروژه‌­های موجود، یکی را انتخاب کنید. دکمۀ شروع را زده و شروع به کار کنید. وقتی فعالیت مورد نظر را تکمیل کردید یا نیاز به استراحت داشتید، دکمۀ توقف را بزنید

در اوایل بکارگیری ابزار Toggl مرتباً فراموش می­‌کردم که دکمه‌­ها را بزنم. ویژگی مناسبی که این برنامه دارد، قابلیت وارد کردن دستی زمان‌های ازدست رفته است. در نتیجه می‌توانید اشتباهات کوچک‌تان را رفع و دقت داده­‌ها را بالا ببرید.

همچنین این برنامه قادر است بصورت آماری و در قالب نمودارهای گرافیکی، زمان‌های از دست رفته یا زمان‌هایی که مشغول بکار بوده‌اید را نشان دهد. در نتیجه براحتی می‌توانید میزان زمان‌های سپری شده برای هر پروژه را مورد بررسی قرار دهید.

Toggl یک نسخۀ رایگان و یک نسخۀ پولی (5 دلار در ماه) دارد. همچنین این برنامه مستقل از پلتفرم است. یعنی می­‌توانید آن را بر روی هر سیستم عاملی از جمله اندروید، ویندوز، IOS و حتی مرورگر خود اجرا کنید.

 شمارۀ 2: RescueTime

RescueTime فعالیت شما را به صورت آنلاین ثبت می­‌کند.

این ابزار بیشتر در حالتی مفید است که زمان زیادی را در شبکه‌های اجتماعی مثل تلگرام و یا اینستاگرام سپری می‌کنید. این برنامه با جزئیات زیادی به شما نشان می­دهد که چه زمان‌هایی را تلف کرده‌اید (یعنی چقدر بر روی کارهای غیرمرتبط وقت می‌گذارید). در واقع RescueTime دقیقاً به شما نشان می­‌دهد (بر حسب دقیقه) که چقدر زمان را بر روی یک برنامه بخصوص (مثلاً اینستاگرام) صرف کرده‌اید.

همچنین این برنامه قادر است زمان سپری شده برای برنامه‌­های کاربردی مختلف را نشان ­دهد، مثلاً زمان صرف شده برای ایمیل، برنامه‌­های صفحه گسترده (Excel)، و یا تعداد کلمات تایپ شده در Word.

RescueTime از آنچه که تصور می‌کنید، منعطف‌­تر است. می­توانید به آن بگویید که در چه زمانی باید ردیابی فعالیت خود را شروع کنید (مثلا ساعت 8 صبح)، و یا متوقف کند (6 بعد از ظهر). می­توانید فعالیت­‌ها را به دسته­‌بندی‌های خاصی اختصاص دهید. برای مثال، ممکن است اینستاگرام را در دسته‌­بندی خاصی به نام زمان استراحت قرار دهید. همچنین می­‌توانید اهدافی را برای ردیابی بهره‌وری خود تعیین کنید به اینصورت که پس از گذشت مدت زمان تعیین شده برای یک برنامه یا یک سایت بخصوصی به شما هشدار ‌دهد (مثلاً بعد از 45 دقیقه کارکردن با اینستاگرام).

برنامه RescueTime قابلیت‌های بسیار زیادی دارد که در این مقاله نمی‌توان به همه آنها پرداخت. اگر بنظرتان این برنامه جالب است آن‌را امتحان کنید و قطعاً بخوبی می‌تواند زمان‌هایتان را ردیابی کند.

مانند Toggle، یک نسخۀ رایگان و یک نسخۀ پولی دارد (ماهانه 9 دلار).

این برنامه را نیز می‌توان بر روی هر سیستم عاملی از جمله اندروید، ویندوز، IOS و حتی مرورگر خود اجرا کنید.

شمارۀ 3: Chrometa

Chrometa بسیار شبیه به RescueTime است. فعالیت‌های شما را ردیابی می‌کند. کارایی این ابزار فقط ردیابی سایت‌هایی که بازدید کرده‌اید، نیست بلکه فعالیت‌هایی که روی کامپیوتر نیز انجام داده‌اید را ردیابی می‌کند.

به عنوان مثال، اگر چندین بار در روز از اینستاگرام بازدید می­کنید، Chrometa این زمان را ثبت می­کند. اگر بر روی ابزارهای صفحه‌گسترده مثل اکسل کار می‌کنید، زمان‌های آن را نیز ثبت می­کند. اگر یک ایمیل به دوست خود می­‌فرستید، Chrometa زمان آن را نیز ردیابی خواهد کرد.

یکی از معایب Chrometa عدم وجود نسخه رایگان می‌باشد. بدتر از آن این است که برای استفاده باید بصورت ماهیانه هزینه پرداخت کنید. هزینه‌های این برنامه با توجه به نوع پلن‌های انتخابی بصورت زیر است:

  • حساب‌کاربری استارت‌آپ: 12 دلار در ماه
  • حساب‌کاربری پایه: 19 دلار در ماه
  • حساب‌کاربری ویژه: 29 دلار در ماه

با حساب‌کاربری استارت‌آپ فقط می­توان Chrometa را روی یک دستگاه اجرا کرد. اگر می‌­خواهید از این برنامۀ کاربردی روی گوشی آیفون یا کامپیوترتان هم استفاده کنید، به حساب پایه نیاز دارید.

شخصاً عملکرد Chrometa را خیلی دوست دارم. با این برنامه می‌­توان کارهای زیادی را در ارتباط با مدیریت زمان انجام داد. اما برای اهداف من این برنامه بیش از حد سخت‌گیرانه و در عین حال پرهزینه است.

با این حال در کشورهای پیشرفته، بسیاری از کسب و کارهای کوچک برای ردیابی زمان کارکنان‌شان از این ابزار استفاده می­‌کنند و کارایی  آن را تحسین کرده‌اند. بنابراین اگر یک کسب و کار را راه اندازی و می­‌خواهید بدانید کارکنان‌تان زمان‌های خود را چطور سپری می‌کنند، 19 دلار در ماه احتمالاً سرمایه­‌گذاری خوبی است.

خبر خوب آن است که Chrometa مستقل از پلتفرم است، یعنی می­توانید آن را بر روی هر سیستم عاملی از جمله اندروید، ویندوز، IOS و حتی مرورگر خود اجرا کنید.

شمارۀ 4: ATracker

ATracker یک برنامۀ کاربردی ساده است که من را به یاد Toggl می‌اندازد. این برنامه یک واسط کاربری متفاوت دارد و همچنین مجموعۀ مختلفی از ویژگی­‌ها را ارائه می‌دهد، اما استفاده از آن واقعاً ساده و راحت است.

این برنامه هر فعالیتی که روی آن کار می­‌کنید را ردیابی خواهد کرد. همچنین می‌داند که شما نمی‌توانید همزمان بر روی دو یا چند فعالیت مختلف کار کنید در نتیجه اگر روی برنامه صفحه گسترده کار می­کنید و یکدفعه روی یک فعالیت جدید کلیک کنید، مثلاً بروزرسانی حساب­‌های رسانۀ اجتماعی، ATracker به صورت خودکار زمان را برای برنامه صفحه گسترده متوقف می­کند.

این بسیار هوشمندانه است.

به کمک ATracker می­توانید اعلان­‌هایی را تنظیم کنید که به شما دربارۀ وظایف و فعالیت­‌های خاصی یادآوری کند. همچنین می‌­توانید روند یک فعالیت را مرور و در صورت نیاز تغییراتی در آن اعمال کنید.

خبر خوب؟ این برنامه رایگان است.

خبر بد؟ این برنامه فقط روی سیستم‌عامل IOS اجرا می‌­شود. یعنی فقط می­توانید روی iPhone، iPad و iPod از آن استفاده کنید (البته در زمان نگارش این مقاله).

شمارۀ 5: Hours

در طول چند سال گذشته، برنامه Hours توجه زیادی را به خود جلب کرده است. دلیل خوبی هم دارد: این برنامۀ کاربردی کوچک زمان شما را از طریق یکی از ساده­ترین و جذاب­‌ترین واسط­هایی که تا به حال دیده‌­اید، ردیابی می‌­کند.

زمانی که یک پروژه را تعیین می‌­کنید، با یک کلیک ساده، برنامه شروع می­‌شود. Hours زمان شما را ردیابی، گزارش‌­ها را ثبت و همچنین گزارش یک فعالیت را تولید می‌کند. به کمک این برنامه می­‌توانید اعلان­ها و زمان‌­سنج‌­هایی را تنظیم و همچنین داده­‌هایتان را روی یک فایل CSV دانلود یا به PDF تبدیل کنید.

با توجه به اینکه در این ابزار فعالیت‌ها دارای کدگذاری رنگی هستند، این قابلیت باعث می­‌شود که شناسایی فعالیت‌­های خاص راحت‌تر باشد. همچنین می توانید با مراجعه به جدول زمانی در بالای صفحه، پیشرفت خود را بررسی کنید.

تیمی که Hours (Tapity) را ایجاد کرده می‌­داند که طراحی واسط کاربری چقدر مهم است. این تیم جایزۀ با ارزش Apple Design را در سال 2011 برای یک برنامۀ کاربردی به نام Grade دریافت کردند. این اتفاقی نبوده است. Hours نیز واقعاً ظاهر و حس متفاوتی دارد.

در حین نوشتن این مقاله، این برنامه رایگان است. اما ممکن است بصورت مقطعی باشد. چون دیده­ام که به قیمت 99/4 دلار نیز به فروش رسیده است. مانند ATracker، Hours نیز فقط از iOS پشتیبانی می­کند. این یعنی فقط با iPhone، iPad و iPod می­توان از آن استفاده کرد.

شمارۀ 6: OfficeTime

OfficeTime یک برنامۀ کاربردی پرقدرت در در زمینه ردیابی زمان است، که تا حدی به Chrometa شباهت دارد. اما دارای ویژگی­های متفاوتی است.

علاوه بر ردیابی زمان فعالیت‌­ها و ثبت زمان‌؛ این برنامه قادر است داده­‌ها را بر اساس پارامترهای مختلفی سازماندهی کند و همچنین برای مرتب­‌سازی‌های شخصی می‌توان خروجی آن را به ابزارهای صفحه گسترده مانند اکسل، وارد کرد. علاوه بر این، قادر است نمودارهای جذاب و رنگی ایجاد کند که نشان ­دهد، زمان خود را چگونه سپری کرده‌­اید.

اگر یک آزادکار (فریلنسر) هستید و می­‌خواهید برای مشتریان خود فاکتور ارسال کنید (با توجه به زمان صرف شده روی پروژه‌ وی)، شاید قابلیت صورت‌حساب OfficeTime برایتان جذاب باشد. البته ویژگی عالی نیست، اما کار بزرگی را انجام می­‌دهد.

یکی از معایب آن واسط کاربری نسخه دسکتاپ است که کار با آن کمی مشکل است. اما نسخۀ IOSخیلی خوب به نظر می‌­رسد (با وجود آن که به اندازۀ Hours مناسب نیست).

OfficeTime هم برای ویندوز و هم برای Mac در دسترس است. هزینۀ هر دو نسخه 47 دلار است. خبر خوب آن است که نیازی به اشتراک ماهیانه ندارید. این برنامه یک نسخه برای IOS دارد (iPhone، iPad و iPod) که می­توانید آن را از اپ استور دانلود کنید. در زمان نگارش این متن، این نسخه رایگان است.

در کل بنظرم OfficeTime گزینه‌ها و ویژگی‌های زیادی دارد که بعضاً چندان هم کاربردی نیستند. استفاده از آن مثل این است که هوس یک برش پیتزای ساده کنید ولی با 10 نوع پیتزا، سالاد و نوشیدنی مختلف مواجه شوید. این یک برنامۀ کاربردی عالی است، اما ویژگی‌­ها و قابلیت‌های اضافه زیادی دارد.

روش قدیمی کاغذ و قلم

همان طور که قبلاً اشاره کردم، خودم استفاده از روش کاغذ و قلم را برای ثبت زمان ترجیح می­‎‌دم. این روش بهم انعطاف‌پذیری لازم را می­‌دهد و نیازی به استفاده و نصب برنامۀ کاربردی روی تلفن همراه یا لپ‌تاپ ندارد. بعد خیلی راحت داده‌ها را در برنامه اکسل وارد و بصورت دلخواه مرتب می‌کنم.

شاید این نوع سیستمِ ردیابی زمان برای همه مفید نباشد ولی برای من که خیلی عالی عمل می‌کنه.

در اینجا پیشنهاد می‌دم…

ابتدا سیستم کاغذ و قلم را امتحان کنید. اگر آن را دوست نداشتید، Toggl را امتحان کنید و اگر آیفون دارید، Hours یا ATracker را بکار بگیرید.

ساده شروع کنید و اگر برنامه‌­های کاربردی فوق متناسب با نیازهای‌تان نیستند، RescueTime را امتحان کنید. اگر احساس می­‌کنید ویژگی‌­های مهم و  ضروری را ندارند، Chrometa یا OfficeTime را بررسی کنید.

به این ترتیب از ساده به پیچیده، جلو برید. به خاطر داشته باشید که هدف اصلی ردیابی زمان‌تان است، به طوری که بدانید در حد امکان بازدهی خوبی دارید یا خیر. مبهوت رنگ و لعاب این برنامه­‌های کاربردی نشوید!

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید

X